Monday, June 05, 2006

Sardar

Pada bahagian akhir teks ini, Desperatly Seeking Paradise, Sardar menceritakan sebahagian episod tragedi Anwar Ibrahim pada penghujung 1998. Anwar diultimatum oleh Mahathir. Disaat kritis itu, Anwar mengarahkan semua sahabatnya keluar dari Malaysia seperti Meryl, Ahmad Annes dan dirinya sendiri. Segala gerak kerja untuk membangun tamadun Islam Cardova di bumi Malaysia musnah dalam sekelip mata. Sardar mengatakan sejarah pengusiran Islam dari bumi Sepanyol berulang kembali.
Beliau lalu memetik pandangan Ibn Hazm ( ilmuan sepanyol) ' Selalunya otoriterianisme selalu berada di persimpangan. Seorang megalomania akan menghancurkan syurga yang bertahun-tahun dibangunkan, hanya dalam sekelip mata saja'.
Saya menyudahi teks ini dengan memungut pandangan Sardar untuk ditelaah pemikiran Sardar dengan lebih tuntas. Sardar berpandangan ' sebenarnya tiada nilai ketuhanan dalam syariat. Dan secara hukum yang dianggap mempunyai nilai ketuhanan adalah alqur'an. Syariat adalah buatan manusia, yang diusahakan dalam kontek tertentu, yakni abad ke lapan. Kita harus memahami syariat dalam kontek kita, zaman kita.
Sampai ketemu lagi.