Friday, June 23, 2006

Pengakuan Seorang Hitman

Confessions of an Economic Hit Man.
Majallah Islamia keluaran terbaru (V0lume 3, no.1) 2006, dalam suatu artikel oleh Adi Setia sangat menarik minat saya untuk dipaparkan disini bagi pengkongsian maklumat bersama. Artikel ini merupakan ulasan buku 'Confessions of an Economic Hit Man' oleh John Perkins.
Sebuah pengakuan seorang perunding ekonomi Bank Dunia yang pernah bertugas di beberapa negara dunia ketiga. Perunding ekonomi atau Economic Hit Man bergerak dengan tujuan untuk memusnahkan atau menakluk sesebuah negara yang mendapat pinjaman melalui Bank Dunia, United States Agency For International Development ( USAID) dan organisasi kewangan lain.
Untuk mempengaruhi dan membantu pemimpin negara dunia ketiga, mereka akan menggunakan laporan kewangan yang palsu atau putar belit, pilihan raya yang dirancang denga tipu daya, merasuah pemimpin dan paling tragis dengan pembunuhan secara licik.
Perkin mengakui juga bahawa semua usaha ini dibuat dengan tujuan untuk memperalat dan menunduk negara dunia ketiga bagi tujuan politik dan ekonomi Amerika, kepentingan lobi Amerika di PBB, kepentingan tindakan ketenteraan Amerika dan kepentingan untuk memeras kekayaan sesebuah negara.
Perkins mengatakan, seandainya sesebuah negara itu tidak dapat menjelaskan hutangnya, Amerika tidak rugi apa-apa, malah menguntungkan Amerika kerana hutang itu akan menyebabkan sesebuah negara itu terikat dan tunduk kepada Amerika.
Chontoh ini pernah berlaku di Panama. Perkins telah dihantar ke Panama untuk memujuk Presiden Omar Torrijos bagi memujuk Presiden membatalkan projek memiliknegarakan terusan Panama, tapi gagal. Lalu Amerika menghantar CIA untuk merancang pembunuhan presiden dengan kemalangan kapal terbang.
Perkin juga menceritakan pengalamannya bertugas di Indonesia dengan menawarkan pakej ekonomi untuk membantu Indonesia dalam pembangunanan infrastruktur elektrik untuk seluruh pulau Jawa.
Perkin ada juga menceritakan pengalamannya di Ekuador, Iran, Colombia dan Arab Saudi.
Apa yang ironisnya, Perkins menegaskan bahawa pinjaman itu sebenarnya tidak pernah mengalir ke negara yang berhutang. Tapi mengalir dari Bank Dunia ke Perusahaan-perusahaan multi nasional barat yang membuat pelaburan dan mendapat kontrak projek tersebut. Jadi setiap pinjaman yang dibuat akan menguntungkan perusahaan Amerika, bukan nya perusahaan tempatan. Hanya sedikit saja yang dapat dinikmati oleh rakyat negeri. Yang mendapat sisa keuntungan juga adalah keluarga pemimpin dan kroninya. Ini berlaku pada semua negara peminjam.
Setiap pinjaman yang diberi, dikenakan syarat yang menuntungkan syarikat perusahaan barat, seperti peralatan, khidmat perunding dan pembelian produk hendaklah dari negara peminjam.
Banyak lagi maklumat yang berguna , dapat menjadi pertimbangan kita dalam memahami penjarahan barat dalam menguasai dan memufliskan ssebuah negara.
Terima kasih Adi Setia. Terima kasih Perkins.