Monday, February 05, 2007

Hamka dan Soekarno

`Kenang-kenangan Hidup` dari Hamka mencoretkan khazanah perjuangan bangsa yang terlalu baik untuk direnungi sebagai teladan perjuangan.

Sebahagian di sini sambungan dialog Hamka dengan Soerkarno, pemimpin besar ummah nusantara.

Hamka menggetuskan " Tapi tiada tanda-tanda Jepun akan memberikan kemerdekaan kepada kita. Jepun hanya banyak meminta, tapi tidak pernah memberi. "

Soerkarno " Kita berkorban lagi dan terus kita berkorban lagi".

"Tapi rakyat tidak tahan lagi menderita berat ". Hamka .

"Kita tidak boleh berputus asa. Di dunia ini banyak soal-soal besar cepat berubah di luar perkiraan kita. Kita tidak boleh berputus asa. Pemimpin tidak boleh berputus asa."

"Tapi lihatlah kehormatan bangsa kita telah dipermainkan. Perempuan -perempuan kita dirosakkan. Gadis-gadis banyak menjadi korban. "

Soerkarno dengan tegas " Pemimpin mesti berjiwa besar. Pemimpin tidak boleh melihat kerugian semata-mata kerana demi untuk mencapai keuntungan yang lebih besar. Untuk merubah nasibnya, bangsa kita mesti menempuh kesengsaraan terlebih dahulu. Akan hancur dan remuk mana yang tidak tahan. Sejarah akan menjaring dan meninggalkan mana yang kuat. Itulah yang tinggal untuk meneruskan cita-cita ".

Soekarno

Soerkarno menyatakan sokongannya pada Jepun dalam perang dunia di rapat-rapat umum. Ini telah menimbulkan keresahan rakyat yang sememangnya anti jepun. Hamka telah mendatangi Soerkarno untuk mendapat penjelasan sebenar tentang sikapnya itu.
Soerkarno menjelaskan " dalam menghadapi suatu haluan, kita tidak boleh ragu. seorang pemimpin harus berpandangan jauh. Saya tidak pandai berkata-kata, kalau bukan datang dari hati saya.. Kalau saya membantu Jepun bukanlah semata-mata untuk jepun, tapi untuk rakyat yang saya cintai. Dengan adanya peperangan, rakyat mesti pandai menyesuaikan diri dengan suasana berperang. Rakyat mesti bersemangat perang. Kalau tidak, rakyat akan sengsara dan hancur jiwanya. Hal seperti ini dapat membangkitkan suatu bangsa sehingga naik, tapi juga bisa meruntuhkan. saya sudah siap mengambil sikap memihak kepada jepun".
Lalu Hamka bertanya " bagaimana kalau Jepun kalah?".
Soerkarno menjawab " Meski pun Jepun kalah, namun jiwa dan semangat rakyat bukan semangat yang dulu lagi. Yang kita tuju ialah kemerdekaan. Kalau Jepun menang, mau tidak mau Jepun pasti mengakui kemerdekaan suatu bangsa yang telah kukuh semangatnya. Dan kalau Jepun kalah, pihak belanda atau sekutu yang datang kemari, mereka tidak lagi dapat membelenggu semangat rakyat yang telah sedar. Menyedarkan semangat ini lah menjadi kewajiban saya sekarang ini. "
Hamka mencelah " Kalau Jepun kalah, anda empat serangkai akan ditangkap dan dihukum mati "
Soerkarno " Hal seperti itu tidak boleh menjadikan kecutnya hati seorang pemimpin. Pemimpin harus bertanggungjawab dan berani menempuh pengorbanan untuk kepentingan bangsanya."
" Kalau jepun menang, kami akan terus memimpin bangsa Indonesia untuk mencapai kemerdekaan. Kalau Jepun kalah dan kami menjadi korban, masih banyak lagi pemimpin lain yang akan tampil untuk mengganti kami. dan tentunya bong ( Hamka) sendiri yang akan tampil kemuka mengganti kami dan mencapai kemerdekaan Indonesia mengikut zaman kamu."
Demikian sebahagian dari catatan Hamka dalam buku `Kenang-kenangan Hidup` yang sempat dicoretkan di sini.