Sunday, October 01, 2006

Deklarasi Pope

Deklarasi Pope

Apabila seorang ketua agama yang paling tinggi mengeluarkan kenyataan yang menyinggung agama lain, maka lengkaplah apa yang dinamakan kesepakatan barat untuk menghancurkan Islam. Tiada ragu-ragu lagi. Terlalu tidak mungkin beliau tersalah cakap atau bermaksud lain yang lebih baik. Apa yang jelas mereka mewarisi tanggungjawab gereja membantu politician untuk menjarah mana-mana negara non kristian sejak dulu lagi. Malah mereka beranggapan tugas gereja untuk berdepan dengan mana-mana agama non kristian. Sejarah menceritakan bagaimana gereja mengubarkan dan mendanai perang salib. Malah dalam penaklukan belanda di Indonesia gereja mengutus surat yang berbunyi dimana kapal kamu berlabuh, pastikan salib ditanam disitu.

Alahai islam pluralis atau majlis perundingan agama. Kita dituntut toleransi dan menerima ketulusan dan kebenaran agama orang lain, sedangkan pada masa yang sama orang lain habis-habisan berusaha untuk mebumiratakan islam secara militer, secara diplomasi, secara politik, secara majlis perundingan.

lihat lah sejarah, kerana sejarah banyak mengajar kita. Al quran penuh dengan sejarah untuk mengajar nabi dan ummah membentuk manusia dengan sejarah.