Wednesday, March 21, 2007

Islam dan Perjuangan

Setiap perjuangan memerlukan persiapan yang besar. Perjuangan dalam bentuk apa pun mendambakan persiapan besar-besaran itu. Kadang-kadang banyak perkara dikorbankan demi mencapai tujuan. Pemimpin yang besar justeru wajar melihat perjuangan dengan mata elang yang bebas dari permukaan bumi, menerawang di angkasa. Mampu melihat dan membaca bukit, lautan, daratan dan angkasa. Pemimpin begini kelihatan gagah, gah dan wibawa. Malah kelihatan bijak dan tangkas. Namun ia berehat dan tidur di ranting pohon atau di celah batu di bukit-bukit hamparan bumi. Ummah membutuhkan pemimpin persis elang yang bersahabat dengan langit dan bumi.

apatah perjuangan islam yang maha besar ini. Ann Wan Seng pernah menyebut dalam suatu forum di TV, bahawa Islam adalah agama perjuangan. Sesiapa yang memeluk islam, bererti ia memasuki sebuah perjuangan. Dan setiap perjuangan meminta korban. Kemanisan dan kehebatan islam hanya dapat dirasakan dan dinimmati oleh orang yang berjuang.

Dan kenapa kita mesti menanggalkan baju perjuangan ini, hanya kerana takutkan kekalahan. Tengku Abdul Jalil dari Acheh adalah suri teladan perjuangan ini.