Friday, October 12, 2007

Imam Hanafi

Hakim kita dan iktibar dari Imam Hanafi
Pada 130/747 Hijrah Yazid bin Umar bin Hubairah seorang garvenor Umayyah di Iraq,telah menawarkan jawatan kadi kepada Imam Hanafi, dengan tujuan untuk meraih pengaroh dari Imam Hanafi dan pengikutnya. Garvenor ini telah menawarkan " Di sini aku memberi mohor ku pada mu. Tiada undang-undang berkuatkuasa tanpa pengesahan dari mu. Tiada wang ( peruntukan ) akan keluar tanpa izin mu ". Begitu besar kekuasaan yang ditawar kepada Imam Hanafi.
Tapi Imam Hanafi menolak, lalu beliau dipenjarakan.
Ini telah menimbulkan kekecuhan di kalangan rakyat di wilayah Iraq ini. Lalu sebilangan ulamak yang berkhidmat dengan gavernor datang menemui Imam Hanafi. Mereka menasihati Imam dengan berkata " Jawatan yang kami pegang ini sebenarnya jijik bagi kami, seperti yang anda anggap itu juga. Tapi kami menerimanya secara terpaksa. sepatutnya anda juga harus menerimanya dan bersikap seperti kami ".
Tapi Sang Imam menjawab " Seandainya Khalifah meminta aku mengira berapa banyak pintu gerbang Masjid Wasit sekali pun, aku tidak akan lakukan. Jadi bagaimana aku boleh bersetuju menerima jawatan ini, apabila dia mengarahkan aku menjatuhkan hukuman mati kepada orang yang tak bersalah, dan aku pulak mengesahkan hukuman itu. Demi Allah aku tidak akan menerima apa-apa bahagian dari tanggungjawab ini."
Akhirnya Khalifah mendengar kontroversi ini, lalu beliau mendesak Imam Hanafi menerima jawatan kadi bagi wilayah Kufah, dengan ugutan atau ancaman penjara dan sebat.
Sang Imam dengan gagah berani dan tegas berkata " aku lebih mudah menahan kesakitan sebat di atas dunia ini berbanding sebatan di akhirat nanti ".
Imam Hanafi telah dijatuhi hukuman sebatan sepuloh kali sehari selama sebelas hari.
Sang Imam adalah kadi atau hakim yang takut dengan Allah S.W.T.