Sunday, October 22, 2006

Menakluk Jeusalem

Patriarkh Sophronius yang mempertahankan kota Jerusalem dari penaklukan Islam, telah mengaku kalah dan beliau keluar dengan iringan tentera dan ummah katolik untuk melakukan acara penyerahan kota tersebut kepada Khalifah Umar sendiri. apa yang menkagetkan bagi ummah kristian ini, ialah apabila mereka melihat Umar kelihatan begitu aneh dan ganjil ditengah-tengah ummah kristian dan paderi yang berpakaian mewah dan gemerlapan. Sedangkan Ummar , sebagai ketua perang dan pemimpin ummah kelihatan berpakaian lusuh dan kusam menunggang unta putih. Mereka merasakan Umar lebih tulus dan ikhlas dalam kehidupan miskin dan sederhana yang menjadi doktrin dan cita-cita kristian berbanding pemuka ugama mereka sendiri.
Kemudian Khalifah Umar meminta kebenaran dari Sophronius untuk melawat tempat-tempat suci yahudi dan kristian. Lalu ia dihantar ke Kompleks Anastasis, di puncak gunung Haekal,tempat Nabi Isa naik ke langit mengikut kepercayaan kristian. Umar amat bersedih melihat kompleks ini penuh dengan sampah dan terbiar. Beliau sendiri turun dan mengangkat puin-puin batu untuk membersihkan tempat ini. Lalu diikuti oleh tenteranya.
Bila masuk waktu solat Umar dipelawa untuk solat di mana saja ia suka. Umar menolak untuk solat di Martyrium Konstatin, dengan alasan beliau tidak mau ummah Islam kelak menukarkan tempat-tempat suci ummah Yahudi dan kristian ditukar menjadi masjid. Beliau hanya bersolat di atas anak tangga disamping jalan masuk ke Cardo Maximus.
Sebuah dekri diperintah oleh Umar yang berbunyi :
" Umar memberi mereka keamanan, kepada setiap orang dan hak milik mereka: kepada gereja-gereja mereka, salib-salib mereka, kepada yang sakit dan sihat kepada semua orang yang meyakini ugama mereka. Kami tidak akan menghancurkan gereja atau merusak isinya atau hak mikik atau salib mereka. Kami tidak akan memaksa ummah kristian Jerusalem menanggalkan iman mereka dan kami tidak akan menyakiti mereka. "
Demikian disesuaikan dari teks Jerusalem: One City, Three Faiths oleh Karen Armstrong.
Alangkah dasyatnya pemikiran pemuka tertinggi ugama kristian yang menzahirkan cita-cita ummah kristian untuk mengkristiankan seluruh dunia ini dalam rangkulan gereja. Dan tanpa segan mereka menggunakan kekuatan barat Amerika, England dan Eropah untuk menjayakan doktrin ini.
Ummah Islam bercermatlah dalam langkah pertembungan budaya Islam-barat atau tawaran Islam yang pelbagai versi, meski nampak lebih bergemerlapan. Jangan jadi nasib isteri Aladin yang menukar lampu aladin yang kelihatan burok dengan lampu ahli sihir yang kelihatan lebih cantik, baru dan mewah. ( meminjam kata-kata seorang cendikiawan Indonesia ).