Sunday, September 26, 2010

Bersyukurlah

Adalah sesuatu yang sangat merbahaya apabila merasakan diri kita lebih suci atau kudus dari sesiapa yang kita ketemui dan sesiapa itu kelihatannya bebal, bejat akhlaknya, bermaksiat dan persis ahli mungkar. Virus kesombongan bisa menyelinap dan bersarang dalam jiwa kita. Justeru kita menjadi lupa bahawa apa saja yang mampu kita lakukan dan apa saja yang tidak mampu kita lakukan adalah kekuasaan dan kekuatan Allah semata-mata.
Kalau kita mampu solat, mampu berzikir, mampu membaca quran, mampu berdakwah hatta mampu menyedarkan orang lain, semuanya adalah kemampuan dan kekuatan Allah yang maha perkasa, maha mengetahui. Kita tidak mampu berbuat apa-apa pun. Semua itu adalah nikmat Allah yang wajib kita sedari dan syukuri.
Kalau kita terhalang atau tidak melakukan sebarang kemaksiatan dan kemungkaran yang berleluasa di sekeliling kita, bukan bererti kita adalah manusia suci yang punya kekebalan iman yang kukuh. Tapi kekebalan itu adalah kekebalan Allah yang dianugerah kepada kita sebagai kurniaan nikmatnya. Dan kita wajib bersyukur kerana Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang memilih kita untuk tidak jatuh ke lembah kehinaan itu.
Dan bersyukur itu ialah melakukan apa saja yang diperintah Allah dan tinggalkan apa saja yang dilarang Allah.