Saturday, September 16, 2006

Yahudi Heredi

Fundamentalis Yahudi
Raja Hussein Jordan pernah berkata bahawa hubungan akrab antara Islam dan yahudi dihancurkan oleh Zionis. Zionis adalah faham ekstrim yang dibawa oleh Yahudi Ashkenazi yakni yahudi yang kembali ke Israel dari bertaburan di barat. Mereka membawa pandangan ekspensionis yang ganas dan tanpa ampun dengan doktrin yang amat ekstrim. Diantara faham Ashkenzi ini ialah:
1. Yerusalem mesti dikembalikan kepada Israel.
2. Tuhan yang memerintah untuk mengembalikan hak-hak yahudi selama ini tertindas dan dianiayai.
3. Mereka banyak menganggutai Parti Likud yang berfaham Bangfsa Arab adalah hanya tetamu di tanah Palestin.
Arnold Tynbee selalu mengatakan Palestin adalah bangsa yang selalu dirugikan.
Dari sikap ekstrim ini lahir kelompok Haredi iaitu kelompok Yahudi yang memiliki etos, cara hidup, kepercayaan dan pandangan terhadap dunia ini dengan pandangan yang unik dan berbeda dengan kelompok yahudi yang lain.
Haredi bererti 'yang bergetar' kerana kusyuk dan taqwa kepada tuhan.
Mereka mendakwa mereka adalah kelompok pilihan tuhan yang terselamat dari holocaust untuk meneruskan perjuangan suci pejuang yahudi.
Diantara tokoh Haredim ialah Reichman Brothers ( pemilik Olympia and york real Estate development ) dan Yigal Amir yang membunuh Yitzhak Rabin.
Haredim, walau pun hanya 20% dari seluruh penduduk Israel, namun pengaruh dan kekuatan mereka sudah cukup untuk menunduk Arab yang tak sedar diri.

No comments: