Thursday, September 20, 2007

Ramadhan Berbisa

Ramadan hanya pakej budaya?.
Ramadan datang lagi, disambut oleh warga muslim dan bukan muslim sebagai acara festival tahunan dengan pelbagai acara dan agenda. Acara pesta makanan dan minuman yang amat meriah dimana-mana, baik dipasar malam atau hotel. Pesta jualan murah yang amat meriah d gedung-gedung kapitalis, walau sebenarnya tidak murah. Pesta kapitalis besar dan kecil ( penjaja ) bersikap tamak dan loba, dengan menaikkan harga barang. Orang politik mengumpan rakyat marhain dengan sogokan murahan. Semuanya kerana ramadan.
Warga muslim kemasjid untuk bertarawikh, dengan hasrat untuk merangkul pahala dan rahmat , tapi imam dan makmun berlumba-lumba seperti dikejar hantu ditengah-tengah kebisingan kanak-kanak tanpa kawalan. Apakah mungkin tarawikh ini boleh menjadi medium tuhan untuk menawarkan rahmat dan keampunan buat ummah ini.
Ramadan sudah berulangkali datang dan pergi. Tapi ummah islam masih tiada perubahan. Ummah islam masih bejat moral, masih hina dan dihina, masih keliru memilih pimpinan yang ramadan sifatnya, masih gagal dididik dalam sekolah ramadan yang setiap tahun diturunkan dari langit ini.
Kerana, ramadan disambut sebagai budaya yang diwarisi turun temurun. Menjadi ritual agama semata-mata. Ramadan tidak dirindui dengan cucuran airmata. Ramadan tidak disambut dengan sifat hamba Allah kepada Khaliknya.
Sampai bila?.

No comments: