Sunday, February 02, 2014

Kajang

Kajang panas dan menggemparkan.  Ada yang panik dan ada yang tersenyum sumbing.  Jugak ada yang seperti dirasuk polong, meronta-ronta dan meracau ke hulu hilir.  Ada jugak seorang dua berlagak pandai dengan hujah sang kelembai. 

Kita bukan baru dan mentah dalam pilihanraya samada pilihanraya umum atau kecil.  Rasanya ummat Malaysia sangat masak, berpengentahuan dan mendalam  memahami alam persilatan politik tanahair ini. Bukankah sudah terlalu lama dan terlalu banyak kita berdepan dengan aktor politik yang immoral, ganas, penipu, tamak, rasuah dan pelbagai kejahatan lagi.

Kenapa kali ini ada yang menjadi gilababi, apabila sebuah kerusi di kosongkan. Bukankah ia sebuah jurus rahsia dalam politik untuk mengelirukan lawan. Apakah sebelum ini ada aktor yang lebih kejam, mejatuhkan lawan dengan keluar dari parti lalu bergabung dengan musuh. Bukankah ianya sebuah pengkhianatan. Pengkhianatan kubra yang menyebabkan runtuh sebuah kerajaan.

Politik demokrasi memang menjadi jagat raya manusia menghancurkan manusia lain dengan lidah dan tingkahnya. Tapi ada manusia terpaksa mengharungnya demi mencapai matlamat suci yang sangat tinggi dan lohor.

Apapun beraksilah dengan dada terbuka dan jiwa yang waras wahai bangsaku.

No comments: