Wednesday, December 16, 2015

Kabus Sampai Hari Akhir

Kalau dulu, melihat perpecahan jamaah Islam di merata dunia, boleh menimbulkan kehairanan yang bukan kepalang.  Malah bisa kecewa berat. Fikiran berputar-putar mencari faham, kenapa jamaah Islam yang berpandukan al qur`an boleh berpecah dari dalam. Kenapa menghilangnya tali Allah. Kenapanya menghilangnya kalimat alqur`an yang selalu dijulang sebagai dustur tertinggi.

Bantrakan yang berlaku pada jamaah di Mesir, Tunisia, Iraq, Palestin, Syria, Pakistan dan Indonesia sangat memilukan.  Apa sudah jadi.  Apa tidak cukup islami kah mereka itu. Semuanya menjadi tanda tanya tertinggi.

Hari ini, petaka persis ini berlaku di hadapan rumah kita. Jamaah yang disegani kawan dan lawan akhirnya terbelah dua dengan luka-luka yang mengaibkan. Tuduhan melulu seberang menyeberang tanpa segan silu. Semuanya mengangkat penumbuk dan teriakan, menuduh lawan pengkhianat atau lupa daratan.

Ini semua melebarkan lagi kebingongan rakyat kecil bawahan yang dambakan kesatuan khittah awal perjuangan. Tidak ada sebarang samar-samar kelumit cahaya perubahan kebaikan dalam kabus perpecahan jamaah Islam di tanah air ku sendiri.

Apakah kabus kegelapan masih akan terus berkabus sampai hari-hari akhir dunia.
Wallahu`alam.


No comments: