Sunday, October 31, 2010

Maaf

Bila usia beranjak setengah abad ini, aku selalu merasakan bahawa kehidupan ini sangat sementara. Banyak perkara yang gagal untuk disudahi. Semuanya kelihatan tidak akan mencapai kesempurnaan. Lalu bingkisan apa yang wajar untuk aku persembahkan kepada tuhan yang menggenggam jiwa ini, di hari pembalasan nanti. Aku masih tidak punya apa-apa. Sedangkan sisa masa yang ada entah beberapa detik lagi atau kapan.

Tuhan, aku memang bersalah, aku memang naif, aku memang kalah.

Hanya pahlawan yang bisa menundukkan kuda liar dalam setiap dada manusia. Dan aku adalah salah satu manusia yang selalu ditewaskan oleh kuda berangas ini. Apa lagi makhluk yang bernama syaitan, musuh Allah tidak pernah bosan menyelinap dan mengalir dalam kujur tubuh badan manusia dengan misi kesesatan bersama.

Tanpa kekuatan dari tuhan, kita tidak bisa keluar dari kesesatan dan kegelapan syaitan ini. Pastinya solat yang tidak kusyuk itu adalah ulah syaitan yang nekad mencari teman ke neraka Allah.

Benarlah ada abid mengatakan ia memerlukan puluhan tahun untuk kusyuk dalam solat.
Marilah bersama kita pohon dengan belas kasihan dan penghambaan kepada Allah, agar kita dibenahi dengan kekuatan dan petunjuk dalam perjalanan yang semakin getir ini.

ampunkan aku Ya Allah, di atas segala kesalahan ku.

No comments: