Monday, May 29, 2006

A Lesson From The Battlefield

A Lesson From The Battlefield

Dalam teks ini juga ada satu perkara yang menarik perhatian ku tentang manusia perjuangan di belah bumi Palestin. Sardar ada memungut satu artikel dari The Muslim yang ditulis oleh Said Ramadhan yang bertajuk 'A Lesson From The Battlefield". Artikel ini memuatkan satu dialog antara seorang tentera Israel dengan tawanan perang tentera Arab di dalam penjara Israel, dalam Perang Arab Israel 1948.

Tawanan tentera Arab bertanya kepada tentera Israel tentang kenapa Israel tidak menyerang Sur Bahir ( suatu pekan berhampiran Jurusalem yang pada masa itu dikelilingi oleh tentera Israel yang sudah pun menduduki Tell Buyut dan Rahmat Rahel).

Lalu Tentera Israel itu bertanya " Adakah anda mahu jawaban yang sejujurnya ?". Ia mengatakan, tentera Israel tidak menyerang Sur Bahir kerana di sana ada tentera Ikhwan Muslimin.

Tawanan tentera Arab kehairanan dan bertanya" Apa bedanya, pasukan anda biasa dan cekap bertempur dengan tentera Arab lain yang lebih hebat, kuat dan tangguh".

Tentera Israel menjawab " Sukarelawan Ikhwan Muslimin berbeda dengan tentera kamu ( tentera Arab). Mereka berperang dengan semangat perjuangan yang tinggi, sama dengan semangat perjuangan kami ( tentera Israel). Tapi mereka berperang untuk mati. Mereka gila untuk mati. Mereka tidak takut mati. Malah mereka mahu mati. Mereka berperang demi untuk mati. Mereka bertempur seolah-olah sedang mengusir setan dari diri manusia. Sungguh mengerikan, berperang dengan orang-orang seperti ini. Berperang dengan mereka seolah-olah memasuki hutan belantara yang penuh dengan binatang buas. Bila-bila masa binatang buas akan menerkam kami. Mereka sebenarnya dambakan syurga".

Tawanan perang tentera Arab ni terpaku. Bila ia keluar dari penjara itu, beliau mengubah hidupnya dan bergabung dengan Ikhwan Muslimin.

Episod ini memberikan satu pemahaman kepada saya untuk memahami kenapa seluruh dunia kuffar enggan menerima HAMAS dalam Palestin. Juga dalam dunia Islam.

Mengeyam pemikiran Hassan Al Bana, Fathi Yakan, Mustafa Masyur, Qutb, Said Hawwa dan ramai lagi, membolehkan kita memahami keberanian Jundullah dari sistem tarbiyyah Ikhwan Muslimin.

Sampai ketemui lagi.

No comments: